De kracht van dankbaarheid

20 augustus 2019

Dankbaarheid is zeer krachtig. Het heeft een directe uitwerking op hoe gelukkig we ons voelen en kan je helpen om beter om te gaan met het verleden, het huidige moment en de toekomst.

Waar ben je dankbaar voor?

Laat deze vraag eens goed tot je doordringen. Wat gebeurt er met je als je hierover nadenkt? Zijn het dingen uit jouw verleden of dingen die nog gaan komen waar je dankbaar voor bent? Dankbaarheid is een vorm van genieten.
Door dankbaar te zijn voor de goede dingen uit het verleden vergroot je jouw positieve emoties. Je voelt je dus gelukkiger. Dankbaarheid over het huidige moment maakt ook dat je een prettiger gevoel hebt. Lukt het jou om dankbaar te zijn over iets en je er tegelijkertijd aan te irriteren? Mij niet.

De voordelen van dankbaarheid

Uit onderzoek (van oa. Sligman, Emmons en Anchor) blijkt dat dankbare mensen

  • energieker,
  • vergevingsgezinder,
  • minder vatbaar voor angst, depressie en burn-out en
  • emotioneel intelligenter

zijn dan minder dankbare mensen.

In het boek De voorsprong van geluk wordt een onderzoek beschreven waarin mensen werd gevraagd enkele weken in meer dankbaarheid te leven. De resultaten waren bijzonder. De deelnemers aan dit onderzoek voelden zich gelukkiger, optimistischer en beter met andere verbonden. Ze sliepen beter en hadden minder last van hoofdpijn dan de controlegroep.

De voorgaande voordelen gaan over wat dankbaarheid bij jezelf doet. Bedenk ook dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op anderen. Vind jij het ook fijn als je ergens voor bedankt wordt? Zo lang je daarvan kunt genieten maar er niet afhankelijk van bent is dat prachtig.

Toekomstgerichte dankbaarheid

Dankbaar zijn kan dus veel opleveren, voor jezelf en voor anderen. Het mooie van dankbaarheid is dat je zelf kan kiezen om het te gebruiken. Niet alleen voor iets dat geweest is of in het NU gebeurt, maar ook voor dingen in de toekomst. Hier moet je misschien aan wennen. Maar veel mensen passen dit al jaren toe en het helpt hen om dingen voor elkaar te krijgen. Kun jij iets bedenken waarvoor je dankbaar kan zijn in de toekomst? Denk aan uitdagingen die je graag zou willen aangaan, een opleiding die je met goed resultaat zou willen afronden of aan het opzetten van je eigen bedrijf. Als je dankbaar bent voor iets dat nog gaat komen dan heb je er niet alleen een beter gevoel over, het voelt ook alsof je het al bereikt hebt. Wanneer je in staat bent om dat gevoel vast te houden, dan komt dat wat je wenst naar je toe, je manifesteert het. Als je hier meer over wil weten lees dan eens het boek Vervul je wensen – door de kracht van fantasie van Dr. Wayne Dyer.

Aan de slag met dankbaarheid

Het is best lastig om dankbaarheid echt regelmatig toe te passen. Als mensen hebben we toch de neiging om ons te richten op negatieve dingen. Daarom moeten we dankbaarheid als basis als het ware oefenen. Door je dankbaarheid te oefenen raken je hersenen in een opwaartse spiraal en voor je ’t weet is het glas bij jou altijd halfvol!

Een paar extra tips om aan de slag te gaan met dankbaarheid.

  1. Kies een vast moment op de dag (zoals voor het slapen gaan) waarop je bedenkt waar je die dag dankbaar voor bent geweest en schrijf ze op. Grote dingen en kleine dingen. Die nieuwe baan die je kreeg, de boterham die lekker smaakte of dat ene mooie liedje wat je weer eens hoorde omdat je in de file stond.
  2. Zorg dat je regelmatig reminders krijgt om je te richten op dankbaarheid. Verwerk het woord dankbaarheid bijvoorbeeld op de en of andere manier in het password van je computer. Als je inlogt voel je je meteen meer dankbaar.
  3. Hang hier en daar inspirerende citaten op over dankbaarheid.