Verwijzers

HeartMath

In de HeartMath hartcoherentietraining staan de thema’s lichaamsbewustzijn en emotieregulatie centraal. Door middel van biofeedback op de hartritmevariabiliteit (HRV) ervaren deelnemers het effect van angst en spanning op hun lichaam, hoe ze omgaan met stress en hoe ze zichzelf in een meer optimale toestand kunnen brengen. Ze oefenen met diverse interventietechnieken en leren hoe ze die in het dagelijks leven kunnen inzetten.

De effecten zijn direct merkbaar, zichtbaar en meetbaar. Het gebruik van hartcoherentietraining leidt tot verbetering van het immuunsysteem, lagere bloeddruk en cortisolwaarden en verbeterd welbevinden.

HeartMath is ontwikkeld door cardiologen en neurologen en is gebaseerd op het feit dat je hart direct verbonden is met je lichamelijke en geestelijke balans. Directer dan je hersenen. Er is een bewezen verband tussen het hartritme en de mentale, emotionele en fysiologische verschijnselen in het lichaam.

Uit klinische studies blijkt dat hartritme een groot effect heeft op cognitieve functies als helderheid van denken, het nemen van strategische beslissingen en de manier waarop je communiceert. Maar ook op de hormoonhuishouding, gezondheid, immuunsysteem en fysieke prestaties.

Hartritmevariabiliteit en hartcoherentie

Hartritmevariabiliteit (HRV) geeft belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit, maar ook over de momentane toestand van ons lichaam. Analyse van de HRV laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen. De mate van samenhang in de HRV wordt hartcoherentie genoemd. Bij HeartMath hartcoherentietraining staat deze hartcoherentie centraal.

Als we gestresst zijn of een onprettig gevoel ervaren wordt onze HRV meer chaotisch en schokkend.

Bij rustig in- en uitademen en bij het (her)beleven van een positieve ervaring zal onze HRV een meer harmonisch patroon laten zien. De reden daarvan is onder meer dat ademhaling en hartslag zich op elkaar gaan afstemmen (ook wel Respiratoire Sinusaritmie, RSA, genoemd).

De mate waarop dit gebeurd is bij iedereen anders maar dit fenomeen kan heel goed gebruikt worden om iemand inzicht te geven in zijn eigen fysiologie en hoe ademen en gevoelens daar effect op hebben. In onderstaande grafiek is te zien hoe ademhaling, HRV en bloeddruk zich op elkaar afstemmen als iemand een coherentieoefening doet.

HeartMath is toegespitst op de eisen van deze tijd:

  • eenvoudig te leren,
  • kost weinig tijd,
  • is bewezen effectief en
  • gebruikt moderne technologie ter ondersteuning (biofeedback).

HeartMath wordt wereldwijd toegepast door miljoenen mensen waaronder vele professionals in organisaties, topsporters, muzikanten, piloten en astronauten.

Hartcoherentietraining

De mogelijkheden variëren van iemand op weg helpen om zelf met de apparatuur voor biofeedback aan de slag te gaan tot een individueel traject van 7 sessies waarin het HeartMathprogramma Werken aan Veerkracht wordt gevolgd.

Voordeel van het volgen van het programma Werken aan Veerkracht is dat de cliënt gecoacht wordt in de bewustwording van eigen patronen, systematisch de technieken gaat oefenen en leert om de hartcoherentie eigen te maken. Met begeleiding kan de cliënt een diepere slag slaan in zichzelf en een meer structureel resultaat behalen.

Het gepatenteerde programma Werken aan Veerkracht wordt alleen gegeven door Coaches en Therapeuten die zijn opgeleid en gecertificeerd door HeartMath Benelux. Pyta van de Weg is gecertificeerd HeartMath coach sinds 2008.

Voor meer informatie over HeartMath

  • Hier kun je mijn flyer over HeartMath lezen / downloaden.
  • Website HeartMath Benelux en HeartMath Institute (als link)
  • Wil je artikelen en onderzoeksverslagen lezen over HeartMath en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, stress, bloeddruk en chronische pijn, klik dan hier.

HeartMath bewezen effectief bij re-integratie

In 2006-2008 is er een groot onderzoek gedaan naar de effectiviteit van re-integratie technieken (BIMRA, Beoordelen van Interventies en Meetinstrumenten bij Re-integratie naar Arbeid). Het betreft een project dat met financiering van het UWV is uitgevoerd en in april 2008 is afgerond.

Het HeartMath Stress Reductie Programma (= voorloper van het huidige programma Werken aan Veerkracht) is beoordeeld als een van de meest effectieve interventie methodes bij re-integratie (slechts 6 van de 49 interventies zijn als effectief beoordeeld). Meer informatie kun je lezen in het eindrapport. De catalogus met alle beoordeelde interventies vindt je hier (NB: HeartMath is te vinden op blz. 106 van de catalogus).