Werkgevers

Zoek je een doortastende en inspirerende coach voor een medewerker of team? Of wil jij voor je medewerker(s) iets doen op het gebied van preventie of re-integratie begeleiding bij stressgerelateerde klachten?

Je kunt bij mij terecht voor:

 • Stress en burn-out, preventie en re-integratie

Stress is verzuim oorzaak nummer 1. Specifiek voor medewerkers met stressgerelateerde klachten is HeartMath (hartcoherentietraining) een efficiënte en bewezen effectieve begeleiding, zowel preventief als curatief.

In dit filmpje wordt kort uitgelegd hoe HeartMath werkt.

 • Professionele coaching

Ter verbetering van het functioneren en/of voor het laten groeien van talenten en kwaliteiten van je medewerkers. Begeleiding bij vragen op het gebied van (persoonlijke) ontwikkeling en leiderschap en bij disfunctioneren. Wil je meer weten over wat ik doe en hoe ik dat doe, zie coaching. De begeleiding kan zowel Face-to-face als online (e-coaching) plaatsvinden.

 • Supervisie en intervisiebegeleiding

Hartcoherentietraining (HeartMath), voor preventie en re-integratie

Stress is verzuimoorzaak nummer één:

 • het aantal mensen dat verzuimt door stressgerelateerde klachten stijgt,
 • hun gemiddelde verzuimduur stijgt, én
 • verzuim door stressklachten komt onder alle leeftijden voor.

Heel belangrijk dus om daar preventief en curatief wat aan te doen! Dus:

Heb jij medewerkers die veel stress ervaren, die het niet meer lukt om te ontspannen en/of die (stress-gerelateerde) fysieke klachten hebben als hoge bloeddruk, hoofdpijn of slecht slapen? Dan is HeartMath hartcoherentietraining iets voor hen.

HeartMath is een specifieke vorm van coaching die helpt om de balans tussen hoofd, hart en lichaam te herstellen of te optimaliseren. Het is een krachtige evidence-based methode, waarbij oeroude ademhalingsmethoden worden gecombineerd met westerse wetenschap en informatica (bio-feedback).

Het is gebaseerd op de wetenschappelijke inzichten over hoe hart en hersenen samenwerken en hoe mensen hier bewust invloed op kunnen uitoefenen om zich ontspannen en vitaal te voelen in alle omstandigheden.

Het HeartMath programma Werken aan Veerkracht is toegespitst op de eisen van deze tijd:

 • het is eenvoudig te leren,
 • kost weinig tijd,
 • is bewezen effectief en
 • gebruikt moderne technologie ter ondersteuning.

HeartMath wordt wereldwijd toegepast door miljoenen mensen waaronder vele professionals in organisaties, topsporters, muzikanten, piloten en astronauten.

HeartMath heeft zich wereldwijd ruimschoots bewezen bij vele bedrijven zoals Boeing, Hewlett-Packard, Shell en BP. In Nederland zijn inmiddels trainingen verzorgd voor o.a. Unilever, Shell, Philips, RABO, ABN-AMRO, Deloitte, de Politie, de Politieacademie, diverse gemeenten, PWC, RWS en de Nederlandse Spoorwegen. Een volledig overzicht vindt je hier.

Werken aan Veerkracht

De hartcoherentietraining van HeartMath bestaat uit een individueel traject van 7 sessies waarin het programma Werken aan Veerkracht wordt gevolgd.

Enkele kenmerken van de aanpak:

 • Persoonlijke doelen als uitgangspunt voor de (individuele) coaching
 • Integratie van de technieken in het dagelijks leven van de medewerker
 • Bewustwording van stresspatronen
 • Leren ongewenste patronen te doorbreken

Belangrijkste resultaten:

 • Verlaging ziekteverzuim
 • Verlaging (gevoeligheid voor) stress
 • Verhoging effectiviteit, productiviteit en creativiteit

Dit gepatenteerde programma wordt alleen gegeven door coaches en therapeuten die zijn opgeleid en gecertificeerd door HeartMath Benelux. Ik ben sinds 2008 gecertificeerd HeartMath coach.

Voor meer informatie over HeartMath klik hier .

Je kunt ook mijn flyer downloaden.

HeartMath bewezen effectief bij re-integratie

In 2006-2008 is er een groot onderzoek gedaan naar de effectiviteit van re-integratie technieken. Het betreft een project dat met financiering van het UWV is uitgevoerd.

Het HeartMath Stress Reductie Programma (= voorloper van het programma Werken aan Veerkracht) is beoordeeld als een van de meest effectieve interventie methodes bij re-integratie (slechts 6 van de 49 interventies zijn als effectief beoordeeld). Meer informatie kun je lezen in het eindrapport. De catalogus met alle beoordeelde interventies vindt je hier (NB: HeartMath is te vinden op blz. 106 van de catalogus).

Financiële reden om voor HeartMath te kiezen

Een ziektedag van een medewerker kost een organisatie tussen de €200 en €400.

Met de hartcoherentietraining investeer je niet in ziekte maar in een positief doel:

 • opbouwen van meer gezondheid,
 • voorkomen van klachten en verzuim in de toekomst en
 • verhoging van de effectiviteit en productiviteit van je werknemer.

Zo verdient de hartcoherentietraining zich op termijn weer makkelijk terug.

Wil je meer weten over “return on investment” van HeartMath, lees dan dit artikel.

 

Ervaringen met HeartMath:

HeartMath bij de politie:

Sinds 2012 traint HeartMath Benelux 30.000 medewerkers binnen de Politie, als onderdeel van het Programma Versterking Professionele Weerbaarheid. HeartMath is het hoogst gewaardeerde onderdeel van dit programma. Klik hier om een kort filmpje te zien over hun ervaringen.

HeartMath heeft zich wereldwijd ruimschoots bewezen bij vele bedrijven zoals Boeing, Hewlett-Packard, Shell en BP. In Nederland zijn inmiddels trainingen verzorgd voor o.a. Unilever, Shell, Philips, RABO, ABN-AMRO, Deloitte, de Politie, de Politieacademie, PWC, Hamelink & van den Tooren, RWS en de Nederlandse Spoorwegen. Een volledig overzicht vindt je hier.

Drukte, stress en daardoor te weinig tijd is de dagelijkse praktijk voor zorgverleners. De HeartMath methode helpt je om rust en passie terug te brengen in je werk. Simpel, effectief en oplossingsgericht.’

Dr. Jaap van den Heuvel,Voorzitter Raad van Bestuur, Reinier de Graaf ziekenhuis, Delft.

Vergoeding

Achmea Zilveren Kruis, Livvit pakket:

Het individuele HeartMath programma Werken aan Veerkracht wordt 100% vergoed voor medewerkers van Hogescholen die zijn aangesloten bij het Livvit pakket van Achmea Zilveren Kruis. LIVVIT is een samenhangend geheel van diensten, trainingen en cursussen voor werknemers binnen Hogescholen, gericht op het structureel terugdringen én voorkomen van verzuim.

Voor meer informatie over het Livvit pakket klik hier.

Artikel van Zilveren Kruis:  Workshop “Hoe ademen tegen stress helpt” voor het hoger beroepsonderwijs.